HTML

Szabadalom-védjegy

A védjegy jelző, amely termékek, szolgáltatások egymástól való megkülönböztetését segíti. Feladata, hogy bizalmat ébresszen a fogyasztóban, hogy később is a védjegyes terméket vásárolja. Például egy Sony védjeggyel ellátott magnót bátrabban vásárolnak meg, mint egy nonamemagno névre hallgatót. Nem kizárt, hogy épp az utóbbi termék a jobb, a fogyasztók mégis a Sonyt fogják megvenni. A védjegy, így tulajdonosának piaci helyzetét védi a konkurens gyártók ellen. "Védjegy" szóval a már az oltalmazott árujelzőt illetik, az oltalom elnyerése, azaz a lajstromozás (regisztráció) előtt "megjelölés" vagy "márkanév" elnevezéseket használják.

Friss topikok

Archívum

Ceausescu mint márkanév

2010.04.01. 12:05 Szabadalom

 

Az egykori román diktátor fia beperelt egy színházat, amiért egy darab címében szerepel a szülei neve, miközben ő 2008-ban levédette a Ceausescu nevet.

Nicolae Ceausescu édesipari vállalkozó specialitása a fehér cukormázzal leöntött tortácska. Az édesség darabja 700 forintnak megfelelő lejbe kerül. A kisiparos névrokona a húsz éve kivégzett diktátornak, és azt mondja, a név eddig csak hasznot hozott. Most azonban egyik napról a másikra lehet, hogy becsukhatja a vállalkozását, mert Valentin Ceausescu, az egykori pártfőtitkár fia – Nicu és Zoe halála után már csak ő van életben a három testvér közül – érvényt akar szerezni annak, hogy két éve levédette a Ceausescu márkanevet. „A szigorúan történelmi tanulmányokat kivéve mindenki köteles engedélyt kérni Elena és Nicolae Ceausescu leszármazottaitól, ha könyvben, filmben, színdarabban vagy bármilyen tevékenységben használni akarja a nevet” – közölte Valentin ügyvédje, Haralambie Voicilas, miután beperelték a bukaresti Odeon Színházat a Ceausescu utolsó órái című darabért.

A megkérdezett jogászok szerint Valentinnak esélye sincs megnyerni a pert, netalán kártérítést kapni vagy letiltani a további előadásokat, elvégre a darabban Ceausescu történelmi személyként szerepel, nem pedig kereskedelmi márkanévként. Hasonlóan nyilatkozott az Adevarul című napilapnak a német dramaturg, Jens Dietrich is. Ő egyezkedni sem akar, remélve, hogy Romániában tiszteletben tartják a művészet szabadságát. Szerinte a történelem megismeréséhez fűződő közérdeket nem gátolhatja magánérdek, és egyébként is, sem Hitler, sem Goebbels, sem Mussolini utódai nem védették le a neveket.

Forrás:hvg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom-vedjegy.blog.hu/api/trackback/id/tr481886545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vinszent 2010.05.06. 16:37:11

ilyen nével nem tudom ki vesz meg bármit is!
süti beállítások módosítása